BlowerDoor Test

BlowerDoor of luchtdichtheidsmeting

De BlowerDoor test of te wel een luchtdichtheidsmeting is een meeting van de luchtdichtheid bij bestaand of tijdens de bouwfase van een nieuwbouw woning en of appartementen.

Wanneer is een BlowerDoor test nuttig of verplicht?

✔ Opsporen van luchtlekken in de bouwschil

✔ Voor het aantonen van de luchtdichtheid bij EPC-verklaring.

✔ Voor het winnen van E-peil punten bij EPB-aangifte

✔ Verplicht voor het verkrijgen van het nieuwe S-peil (bouwvergunningen vanaf & januari 2018)

✔ Verplicht voor het verkrijgen van het Passiefhuiscertificaat.

E-peil

Invloed van luchtdichtheid op het E-peil

De luchtdichtheid bepaald mee het effectieve warmteverlies van een woning, het E-peil houd logischerwijs rekening met deze factor.

Indien er geen gegevens voorhanden zijn van een luchtdichtheidsmeting, zal de EPB-berekening van het E-peil uitgaan van een vrij negatieve standaardwaarde.

Alle nieuwbouw en renovaties waar aandacht besteed is aan luchtdicht bouwen, presteren in werkelijkheid beter dan de beruchte luchtdichtheidswaarde bij ontstentenis.

Het laten uitvoeren van een en blowerdoortest zal het E-peil gemiddeld gezien doen dalen met 6 tot 12 E-punten. Bij het E-peil is de BlowerDoor test nuttig maar niet verplicht!

E-peil

S-peil: hoe energievriendelijk is je bouwschil

Vanaf 2018 is er niet langer spraken van het K-Peil en van de netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming als eisen voor particuliere woningen. Als bouwheer moet je vooral rekening houden met het S-peil. In 2018 moeten nieuwbouwwoningen met bouwaanvragen vanaf 1 januari 2018 een S-peil van 31 halen. Voor bouwaanvragen van af 2021 wordt de S-peileis S28. De regel: hoe energie-efficiënter je bouwschil (buitenmuren, ramen, dak, vloeren…), hoe lager je S-peil. luchtdichtheid is hier een zeer belangrijk onderdeel van.

Om een goede luchtdichtheid te bekomen dienen er twee testen te gebeuren: Eerste test (test type B) best uitvoeren wanneer de luchtdichtheid van het bebouw reeds grotendeels verzorgt is, maar de afwerking nog dient te gebeuren. Ongecontroleerde luchtlekken kunnen nu nog opgespoord en hersteld worden. Tweede test (test type A) met conformiteitsverklaring voor het EPB verslag, deze test vind plaats na volledige afwerking en ingebruikname van de woning. Bij het S-peil is de BlowerDoor test verplicht.

E-peil

het energieprestatiecertificaat EPC

Om de luchtdichtheid van een bestaande woning aan te tonen is enkel een luchtdichtheidstest mogelijk.

Standaard gaat men uit van een vrij negatieve standaardwaarde bij het energieprestatiecertificaat.

Nagenoeg alle woningen en renovaties waar er enigszins aandacht is besteed aan luchtdicht bouwen, en-of verbouwen, presteren in werkelijkheid beter dan die standaardwaarde, de beruchte luchtdichtheidswaarde bij ontstentenis.

Het laten uitvoeren van een blowerdoortest zal een betere EPC-score en bijgevolg zal de verkoop- en verhuurwaarde van de woning stijgen wegens het positievere energieprestatiecertificaat.

Onze Prijzen

Voor de bouwheer en de projectontwikkelaar

Bouwheer
Blowerdoor test zonder certificaat
200
Bouwheer Premium
Blowerdoor test met certificaat
250
Project
Blowerdoor test zonder certificaat
100 / Per Unit
Project Premium
Blowerdoor test met certificaat
150 / Per Unit

* Voor grotere projecten, contacteer ons voor een vrijblijvend offerte op maat.

Kwaliteitsgarantie

Wij zijn officieel erkend door het BCCA

Sinds 2015 mogen enkel luchtdichtheidsmetingen uitgevoerd worden conform de STS-P71-3 “luchtdichtheid van gebouwen - luchtdichtheidsmeting” dit houd in dat de tester officieel erkend dient te zijn door het BCCA, Het BCCA bezorgt tevens de conformiteitsverklaring.

WIE WE ZIJN

Isacasa bied je de garantie op tevredenheid.

Onze klanten spreken voor ons.

WAAR WE ZIJN

Zandstraat 20
3910 Pelt
+32 (0) 478 07 83 82

WANNEER BEREIKBAAR

U kan ons altijd bereiken op onderstaande uren. Ons bezoeken kan enkel op afspraak.

  • Maandag tot Vrijdag: 08u00 tot 18u00
  • Zaterdag en zondag: Gesloten

Please publish modules in offcanvas position.